Zonnestroom systemen: Uw Weg naar Duurzame Energie

Keuzes en overwegingen bij het ontwerp van uw gepersonaliseerd zonnestroomsysteem

Hoewel al mijn geïnstalleerde systemen maatwerk zijn, zijn er een aantal standaarden waar ik mijn keuze voor uw dak in onderverdeel. Deze keuzes zijn als volgt onder te verdelen:

  • Keuzes voor het dak type
  • Keuzes voor het paneel type
  • Keuzes voor het omvormer type

Als eerste is het voor een gedegen montage van de zonnepanelen op uw dak belangrijk om het juiste montagemateriaal te gebruiken.

Bij een plat dak wordt over het algemeen gekozen voor een onderconstructie die losstaat op het dak; deze wordt door middel van stenen (ballast) stormvast op het dak geplaatst.

Wanneer het dak deze belasting niet aankan, kan er gekozen worden voor een mechanische bevestiging op het platte dak. Hierbij wordt de waterdichte schil op het dak doorboord, dus hier komt altijd een extra afdichting aan te pas.

Wanneer uw dak niet plat is, maar schuin, bijvoorbeeld een pannendak of een dak met staalplaten, wordt er altijd gekozen voor een mechanische bevestiging van de onderconstructie aan het dak. 

In het geval van dakpannen wordt er meestal een dakhaak om de dakpan en de panlat gemonteerd, waarna de dakpan erboven daar overheen wordt geschoven, zodat de waterkerende functie van de dakpannen behouden blijft. In het geval van dakplaten worden er meestal strips met speciale afdichtingsrubbers op de platen gemonteerd.

De paneelkeuze is afhankelijk van persoonlijke smaak. Veel mensen vinden de zonnepanelen met een witte rand om de zonnecellen niet mooi en kiezen daarom voor de zogenaamde “full-black” zonnepanelen. Er is echter ook een verschil in opbrengst tussen de verschillende zonnepanelen. Doordat de zonnepanelen met een witte achterkant minder warm worden wanneer de zon schijnt, hebben deze een iets hogere opbrengst. Wanneer de panelen niet in het zicht liggen, kan dit dus zeker een overweging zijn.

Naast de uiterlijke verschillen kan het kiezen voor een “bifacial” zonnepaneel zorgen voor een zo goed mogelijke opbrengst voor uw dak. Als laatste kunnen de afmetingen van de verschillende zonnepanelen ook zorgen voor een verdere optimalisatie van uw zonnedak.

De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselspanning voor in uw huis. Ook hier zijn er verschillende keuzes, afhankelijk van voorkeur en de situatie in uw huis. Als eerste is er de basis, de string-omvormer. Deze omvormer wordt centraal in uw huis geplaatst, vaak op de bovenste verdieping dicht bij de zonnepanelen. De zonnepanelen worden dan in één serie (string) aan elkaar gekoppeld en aangesloten op de omvormer. Dit is over het algemeen de goedkoopste manier om de zonne-energie om te zetten, maar er kleven ook nadelen aan. Doordat er één serie van de zonnepanelen gemaakt wordt, kan een probleem bij één van de zonnepanelen de volledige opbrengst negatief beïnvloeden. Wanneer er gekozen wordt voor “optimizers” onder de afzonderlijke zonnepanelen, kan dit effect voorkomen worden. Vooruitkijkend naar de toekomst kan er bij deze omvormers een keuze gemaakt worden voor een hybride omvormer, waardoor er later een accu op aangesloten kan worden en zodoende uw zonnestroom bewaard kan worden voor een later moment. 

Een tweede optie bij omvormers is het kiezen voor micro-omvormers. Micro-omvormers worden op het dak geplaatst onder de zonnepanelen. Op elke micro-omvormer kunnen 1 tot 4 zonnepanelen worden aangesloten en deze maakt hier dan direct wisselspanning van. Het kiezen voor micro-omvormers kent vele voordelen; er wordt op paneelniveau het maximale vermogen gegenereerd, de levensduur van een micro-omvormer is langer dan die van een string-omvormer, de veiligheid is groter, er is geen “single point of failure” meer, er kan later eenvoudig worden uitgebreid, om er enkele te noemen. Het nadeel is natuurlijk wel dat er niet direct een accu op kan worden aangesloten, maar dit kan verholpen worden door, wanneer er accu’s geïnstalleerd worden, een AC-gekoppelde batterijomvormer te plaatsen. Het prijsniveau van een micro-omvormer is ook iets hoger dan dat van een string-omvormer.

Al met al zijn er veel keuzes te maken bij de aanschaf van een zonnestroomsysteem. Door mijn jarenlange ervaring met diverse systemen kan ik u hierover goed informeren. Goedkoop kan duurkoop zijn, maar soms is een simpel systeem goed genoeg. Neem contact op als u vragen heeft; ik beantwoord deze graag.

Chat openen
1
Scan de code
Hallo 👋
Kan ik je helpen?